Jak dostat web na přední pozice ve vyhledávači Google nebo Seznam

Zadáváte do vyhledávače slova k vašemu podnikání a doufáte, že váš web vyskočí na první stránce? Nezapadněte v hlubinách druhé a dalších stránek na Googlu.

Zásadně záleží na tom, co napíšete do vyhledávání. Pokud máte osobní web a zadáváte své jméno, vidíte se pravděpodobně na předních pozicích vyhledávání. Jestliže jste ale třeba kadeřník v Liberci a zadáte „kadeřník Liberec“, tak váš web ale může být v nedohlednu.

Řekněme si to narovinu, na druhou a další stránky ve vyhledávači zkrátka nikdo nechodí. Pojďme se podívat jak vylepšit pozici vašeho webu ve vyhledávání.

 

SEO – co to je a jak pomůže vašemu podnikání

Optimalizace webu pro vyhledávače je označované zkratkou SEO neboli „Search Engine Optimization“. Jde o činnosti, které vedou k lepší pozici webu ve vyhledávání – ať už na Google nebo Seznamu, případně dalších vyhledávačů.

Samotné vyhledávače však SEO nemají v lásce. Jejich primárním cílem je nabídnou ve výsledcích vyhledávání co nejlepší a nejrelevantnější obsah podle toho, co daný člověk vyhledává. Nechtějí uměle podstrčené weby, kde vyhledávající nenajde, to co potřebuje. Proto je složité dostat se na první stránky ve vyhledávání nějakým podvrhem a nekvalitním obsahem.

Vyhledávací algoritmus Google hodnotí každý web, ale i jeho jednotlivé stránky podle několika stovek kritérií, jako jsou např.:

  • optimalizace pro mobilní zařízení,
  • kolik času na webu návštěvníci zůstávají – pokud tráví více času, tak je na webu kvalitní obsah,
  • míra okamžitého opuštění – pokud člověk z vyhledávání přijde na web a během pár vteřin ho zase opustí znamená, že nenašel to co potřeboval,
  • kolik jiných webů odkazuje na dané stránky
  • nebo historie a stáří domény (adresy webu).

Tato kritéria se dělí na tzv. on-page faktory neboli to, co je uvnitř webu (např. kvalita obsahu) a pak off-page faktory. To jsou věci jinde na internetu vztahující se k našemu webu (např. odkazy z jiných webů). Bohužel v žádném případě nejste schopni ovlivnit vše. Tady jsou ale věci, které můžete udělat jednoduše a hned.

 

Linkbuilding – ať na vás odkazují kvalitní weby

V první řadě získejte odkazy na váš web z jiných kvalitních webů. Jde o tzv. linkbuilding, česky budování odkazů. Je to jedno z důležitých kritérií hodnocení vašeho webu vyhledávačem.

Web, který odkazuje na vaše internetové stránky, by měl být kvalitní. Nerozsévejte odkazy všude možně po internetu. Zapomeňte na telefonní nabídky, které vás přesvědčují, že za pár tisíc korun vás zapíšou do několika stovek webů. V žádném případě!

 

1) Firemní katalogy

Přidejte si adresu webu do firemních katalogů na business.google.com a na firmy.cz. Pokud v těchto katalozích ještě nemáte profil, hned si jej založte. Katalogy jsou úzce napojeny na vyhledávače. Díky tomuto profilu se vaše firma nebo podnikání ukáže i na mapách. Dejte si záležet na popisku a vyplňte maximum údajů v profilu.

 

2) Sociální sítě

Pokud jste aktivní na Facebooku nebo jiné sociální síti, doplňte odkaz na svůj web do profilu vaší stránky.

Také často odkazujte na podstránky svého webu. Například, když zveřejníte nový článek na blogu, sdílejte na sociálních sítích odkaz na něj. V případě, že máte novou službu, sdílejte odkaz na stránku webu, kde se o ní lidé dozví více. Nebo také odkaz sponzorujte v rámci reklamní kampaně na sociálních sítí.

 

3) Z jiných webů

Zapomeňte na výměnu odkazů toho typu, že nějaký web odkazuje na desítky různých webů a vy za to odkážete na něj.

Vybírejte si pouze kvalitní webové stránky, které jsou relevantní a odkaz na váš web se na ně hodí. Skvělým, zdrojem mohou být vaši firemní partneři. Napište společně např. článek nebo návod.

Při odkazování pak nejde o to odkazovat na hlavní stranu vašeho webu. Spíše na daných stránkách najděte téma, které souvisí s některou s podstránek vašeho webu a odkažte přímo na ni.

Odkaz by neměl být pod slovem „zde“ nebo „tady“, ale spíše dejte proklikávací text, který s danou stránkou souvisí.

 

Optimalizace webu – aby měl vyhledávač váš web rád zase o kousek víc

Pro vyhledávače je nejdůležitější kvalita obsahu na webu. Ta se dá posoudit tím, že se daný člověk na stránkách zdrží déle a hned neodejte, tedy najde to, co hledal.

Jestli připravíte užitečný obsah, je na vás. Já vám pomůžu s tím, ho správně prezentovat jak návštěvníkům, tak vyhledávačům.

Pokud se obsah bude líbit lidem, vyhledávače to poznají. Kvalitní obsah je takový, který sděluje více podstatných či zajímavých informací k tématu než obsah konkurence. Myslete na to – povrchní PR články již dnes nemají v rámci vyhledávání váhu.

Jste přece odborníci ve svém oboru podnikání – přidejte do článku něco, co víte jen vy a jinde se o tom nepíše.

Také je zapotřebí, abychom vyhledávači co nejvíce zjednodušili mapování webu, když na něm hledá obsah.

 

Struktura a formátování textu

Při formátování textu myslete na důležité body:

  • Nadpisy. Mít hlavní nadpis na každé stránce webu je jasná věc. Vložte však do textu i podnadpisy a případně i podpodnadpisy, stejně jako to dělám já v tomto článku.

 

Editor vašich webových stránek určitě umožňuje označit nadpisy jako:

  • Nadpis 1 (H1) – to je ten hlavní a měl by být jen jeden na stránce
  • a pak podnadpisy jako Nadpis 2 (H2),
  • případně podpodnadpisy jako Nadpis 3 (H3).

 

Vždy je takto označte. Vyhledávače pak lépe rozpoznají obsah stránky a čtenářům se strukturovaný text bude lépe číst.

  • Odstavce. Rozdělte text na odstavce (každý cca od 3 do 6 řádků). Dlouhé slohovky nechce na internetu nikdo číst. Do kratšího odstavce se začteme s daleko větší chutí, tím pádem si lépe získáme čtenáře, který na webu zůstane déle – a to vyhledávače milují.
  • Tučné písmo, odrážky. Každý vizuální prvek, který nějakým způsobem rozbije dlouhý souvislý text, ho dělá přehlednější a čitelnější. Další plus pro čtenáře a tím pádem i hodnocení vyhledávače.

 

Obrázky

U obrázků na webu se zaměřte na dvě věci:

  • Na datovou velikost – aby nebyl příliš objemný a nezpomaloval web, protože i rychlost webu je jedním z kritérií hodnocení vyhledávačem.
  • Na popisek obrázku – pokud používáte redakční systém pro svůj web, jako např. WordPress, u obrázku napište skrytý, tzv. alternativní popisek = co na obrázku vidíte, co znázorňuje.

 

Vyhledávač bude vědět, co obrázek obsahuje a může ho tak zařadit do dalšího vyhledávání.

 

Už při nahrávání obrázku na web pojmenujte soubor konkrétním popisem, takže místo IMG1024.jpg ho nazvěte například jako prodej-bytu-3+1-Ruska-Praha-10-Vrsovice-1.jpg. Název souboru vždy pište bez diakritiky a místo mezer s pomlčkou nebo podtržítkem.

 

Odkazy uvnitř webu

Odkazujete v textu na stránkách na související stránky vašeho webu. Když mluvíte o nějaké službě nebo produktu, vložte do textu odkaz na stránku s danou službou nebo odkažte na produkt na svém e-shopu.

Nebojte se odkázat i na cizí kvalitní webové stránky, které souvisí s tématem textu. Citujte zdroje informací, vědecké poznatky nebo třeba profíky z oboru. Odkaz nastavte, aby se otevíral v novém okně prohlížeče.

 

Klíčová slova

Každá stránka na webu by měla být zaměřena na určité klíčové slovo nebo spíše klíčové spojení. To je to, co lidé zadávají do vyhledávání.

Ukážu vám to prakticky v nástroji Marketing Miner, kde se můžete zdarma zaregistrovat. Napíšete zde slovní spojení, které předpokládáte, že lidé vyhledávají právě v souvislosti s konkrétní stránkou na vašem webu. Ověříte si, jestli to tak opravdu je, nebo výraz zadávají jinak.

Také si můžete zadaný výraz napsat přímo na Google, který vám dole na stránce pod výsledky vyhledávání ukáže další související vyhledávací fráze, které lidé používají. Následně si ověříte jejich hledanost v nástroji Marketing Miner.

Nepoužívejte úplně obecné fráze např. „tvorba webu“, kde bude velká konkurence, ale zaměřte se na o něco méně vyhledávanou frázi jako třeba „web pro restaurace“ nebo „tvorba webu Praha“, určitě zde bude menší konkurence.

Pak tato klíčová slova použijte přirozeně v textu, podnadpisu, popisku obrázku a SEO popiscích stránky.

 

SEO popisky

SEO popisky, jinak také Meta Title a Meta Description, jsou titulek a popisek každé jedné stránky na webu pro vyhledávače.

Když se ve vyhledávači ukáže odkaz na váš web, vidíte zde tento titulek a popisek dané stránky. Nejde tedy jen o hlavní stránku webu, ale i o jednotlivé podstránky.

U každé stránky webu by měly být jiné SEO popisky, aby obsahovaly to, co se na dané stránce nachází. V žádném případě nekopírujte stejné popisky na více stránek.

Tento titulek a popisek ideálně na první pohled říkají, co na dané stránce člověk najde a přilákají ho ke kliknutí a přečtení. Myslete na to, že titulek, je jedním z nejzákladnějších atributů v SEO.

Doplňte si tyto SEO popisky k jednotlivým stránkám na webu. Ale pozor – titulek by měl mít 30 až 55 znaků a popisek 130 až 155 znaků.